Ik schrijf een boek- een kort overzicht

Het is geen verrassing: ik schrijf een boek. Een boek waarvan ik a) niet weet of het ooit in boekvorm zal verschijnen en b) ik niet weet of het ooit de eindfase zal behalen. En a en b zijn niet twee dezelfde dingen. Nee nee, met b doel ik op het persoonlijke traject, het schrijfproces, de marteling. Want hoe leuk, geweldig, dromerig en gewoon super dat schrijven wel mag zijn, een boek schrijven is echt geen kattenpis. Het is een zware bevalling.  Maar dit verhaal MOET geschreven worden, dat vindt het verhaal en ik dus ook. Het achtervolgt me, spookt door mijn hoofd en laat zich ook niet makkelijk op papier zetten. Maar dat het op papier komt is een feit.

Mijn doel

Mijn hele leven wil ik al verhalen schrijven. Ik heb zelfs twee boeken afgeschreven, maar dat was oefenmateriaal. Nu zit er ‘de real thing’ in mijn hoofd. En omdat ik er echt in geloof wil ik het proces met jullie delen. Het is een traag proces, dus verwacht er niet teveel van. Mondjesmaat en soms weer als een waterval zal ik wat van dit schrijfproces laten zien.

Plot

Te beginnen met het plot. Ik wil daar uiteraard niet teveel over prijsgeven. Maar waar het in de basis op neer komt: het gaat over onzekerheid, over hoe je op een gegeven moment zelf kunt besluiten om het roer om te gooien. Het gaat over liefde, hoe iemand zo belangrijk voor je kan worden dat diegene je onbewust helpt in de zoektocht naar jezelf. En het gaat over die zoektocht naar jezelf. En het gaat over telkens jezelf weer tegen komen in alle mogelijke vormen. De hoofdpersoon heet Julia. Haar medespeler Ezra. De antagonist is Julia’s vader.

Thema

Ik vind onzekerheid een interessant thema. Zal niet ontkennen daar enige ervaring mee te hebben… Maar ook de reactie op onzekerheid, wat iemand voor je kan betekenen vrij plotseling en hoe je je leven in eigen hand hebt. Dat vind ik interessante thema’s om over te schrijven.

Inspiratie

Dit verhaal diende zich vrij plots aan. Het begon met het lezen van Giovanna Fletcher’s Billy & Me. Daar wordt een dorps meisje verliefd op Billy, een wereldberoemde acteur. Aanvankelijk schreef ik de eerste plotversies met Ezra als acteur. Maar dit bleek niet te werken. En dus is hij nu singer-songwriter en past in die hoedanigheid beter bij zijn karakter en beter bij Julia als hoofdpersoon. Het hele gegeven van verliefd worden en een relatie krijgen met een bekend iemand en wat daar dan wel niet bij komt kijken (denk aan de paparazzi, geen tijd, fans) is voer voor verhalen. En toch bleek het voor mij niet te werken in dit verhaal. Zodoende zwakte ik dat gegeven af. Ook de plot heb ik meerdere keren herschreven. Want je kunt dan wel een verhaal voelen, het moet ook kloppen. En vandaag bereikte ik dat punt: nu klopt het.

Storyboard

Momenteel ben ik bezig met mijn storyboard en werk ik Julia’s karakterschets helemaal uit. Ik wil haar nog beter leren kennen. Haar conflict staat, zowel intern als extern. Maar nu zij nog. Er zitten nog wat gaten en kieren in haar schets. En die moeten gedicht worden!

Zoals gezegd, ik houd jullie op de hoogte.

Gemma Correll for Evernote
Gemma Correll for Evernote

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *